OSMOJENA BJERKANDERA (Bjerkandera adusta)
O zdravilnosti in uporabi v kulinariki, te manj znane, a pogoste drevesne gobe.
OPOZORILO!
Avtor zapiska ne podaja zdravniških nasvetov, ampak le predstavlja lastne izkušnje. Kdorkoli bi rad poskušal karkoli iz tega zapiska, naj to počne NA LASTNO ODGOVORNOST!
OPIS
Osmojena bjerkandera je razširjena po vsem svetu, razen na Antarktiki. Pri nas velja za pogosto vrsto in jo najdemo tekom celega leta. Gre za lažje določljivo gobo. Natančnejši opis najdete na tej strani, kjer pa glede užitnosti je v resnici povsem drugače: https://www.gobe.si/Gobe/BjerkanderaAdusta
ZDRAVILNOST
Spada med zdravilne gobe in je v svetu kar dobro raziskana. Ponekod jo uporabljajo v kulinariki, o tem kasneje. Uporabna je za veliko stvari:
-je močan vir antioksidantov
-učinkovito uravnava holesterol
-deluje proti več vrstam raka
-zmanjšuje občutek bolečine
-imunologično delovanje
-ščiti jetra
-protimikrobno in protivirusno delovanje
-protivnetno
-proti parazitom
…
PRIPRAVKI
Čaj iz posušenih in zmletih gob ima prijeten okus. Osebno dam 3-4g posušenih mletih gob v pol litra vode in počakam, da zavre, nakar znižam ogenj, da se mirno kuha 15 minut. Potem pustim še 20 minut, nakar precedim. Po želji se lahko sladka s pravim medom, vendar je okus že brez tega dovolj prijeten.
Od pripravkov je tu še vodno-etanolni izvleček, kateri vsebuje največ zdravilnih učinkovin.
UPORABA V KULINARIKI
V mnogih delih Azije, ponekod tudi v Veliki Britaniji, bjerkandero uporabljajo v kulinariki. Poleg prijetnega okusa, vsebuje tudi veliko proteinov. Ker je goba žilava in trda, se jo uporablja zmleto v prah, predhodno pa jo je treba posušiti. Sušenje v sušilniku naj bo na 35°C in ne več. Sam jih posušim na kašči, kjer v dveh tednih postanejo povsem suhe. Ker je posušena goba dokaj krhka, se jo bo brez težav zmlelo v kavnem mlinčku.
Možnosti uporabe v kulinariki je veliko, odlično se izkaže v rižotah, gobjih juhah, itd.
Pomembno je, da se zmleta goba kuha vsaj 10 minut, kar v juhah ne bo problem, tudi v rižotah ne.
Tu bom napisal še moj recept za preprosto a okusno jed na bazi riža:
Odvisno od vrste riža, najprej kuham samo riž, sol dodam že na začetku. 10 minut pred predvidenim koncem kuhanja, dodam bjerkandero v prahu, zvrhano kavno žličko na pest riža. Že na začetku poskrbim za pravo količino vode, da je ni preveč. In to je vse. Dodam še parmezan in preprosta jed je pripravljena. Okus je odličen brez dodajanja drugih začimb.
Seveda vsak naj kombinira po mili volji, bjerkandera ponuja nešteto možnosti kje vse jo uporabiti in na kakšen način.
Avtor besedila in fotografij: Borut Kumar
18.3.2025