ŽLEZASTA ZAMAZANKA (Exidia glandulosa)
Pozornemu sprehajalcu po gozdovih, bo v oči hitro padla črna suha plast, ki spominja na skorjo, na podrtih deblih listavcev. Taista plast se v vlažnem vremenu napije z vodo in postane nagubana, želatinasta gmota, po videzu za mnoge nevabljivega videza, za nas, ki jo poznamo, pa deluje kot vabilo k nabiranju.
Gre za eno od želatinastih gob, kamor spadajo uhljevke, drhtavke, itd. Velika večina želatinastih gob so zelo zdravilne in blagodejno učinkujejo na ožilje, srce, možgane, pritisk…
Tokrat bom predstavil žlezasto zamazanko in uporabo le-te.
OPOZORILO!
Avtor zapiska ne podaja zdravniških nasvetov, ampak le predstavlja lastne izkušnje. Kdorkoli bi rad poskušal karkoli iz tega zapiska, naj to počne NA LASTNO ODGOVORNOST!
Opis:
Črna, želatinasta gmota, brez pravilnih oblik, pri večjih primerkih ima obliko ušesa. Posušena je kot tanka skorja, ki v vlažnem oživi, podobno kot uhljevke. Raste na listavcih skozi vse leto, če je le dovolj vlage. Zelo pogosta je v milih in vlažnih zimah.
Užitnost:
V slovenski literaturi je označena kot neužitna goba, verjetno zaradi okusa, ki ni glih poslastica. V tuji literaturi sem marsikje zasledil, da je užitna. V starih zapiskih je zgodba drugačna, saj so podani celo nasveti kako jo uporabiti v prehrani in kot dodatek čajem. Sam jo zaužijem surovo kar na terenu, sicer pa jo posušim in zmeljem v prah, nato pa dodam kamorkoli, v hrano ali pijačo.
Zdravilnost:
Goba je bogata z vitamini B in D, vsebuje veliko proteinov, mineralov (najbolj izstopa Fe). Bogata je s polisaharidi, ki imajo izrazit proti-tumorski učinek. Učinkovine blagodejno delujejo na srce, ožilje, možgane, odlično uravnavajo pritisk, občutno povečajo energijo in izboljšajo počutje (posledica izboljšane prekrvavitve), uravnava hormone, zniža holesterol in še veliko več.
Glede na to, da izboljša prekrvavitev, moram še posebej poudariti, da pri tej vrsti to velja tudi za kapilare in ne samo arterije. Deluje kot šibak afrodiziak, zakaj, pa ni težko ugotoviti.
Blagodejno deluje na pljuča in pomaga pri težavah z dihanjem. Prav tako izboljša umske sposobnosti. Na Kitajskem jo uvrščajo med gobe za dolgo življenje.
Pripravki in uporaba:
Podobno kot bezgovo uhljevko, si jo v manjših količinah privoščim surovo kar na terenu. Hitro poveča energijo, čeprav okus ni prijeten kot je pri bezgovi. Doma jo posušim v sušilniku, nato jo s kavnim mlinčkom zmeljem v prah in shranim v steklene posodice.
Pri doziranju je dobro biti previden in mora vsak zase najti pravo mero. Osebno dam v 3 dcl toplega napitka, manj kot pol čajne žličke prahu zamazanke in počakam 15 minut. Nastane »kaša«, ki jo zaužijem. Lahko bi dodal med za boljši okus. Veliko bolje se obnese kot dodatek jedem.
Gobo sem že velikokrat uporabil, nikoli imel kakšne težave. Zelo izboljša počutje, dvigne energijo in koncentracijo, podobno kot večina želatinastih gob.
Goba skriva še mnoge potenciale, tako hranilne, kot zdravilne.
Avtor besedila in fotografij: Borut Kumar
2.2.2025